Τι είναι το Herpes Zoster: Πώς να αναγνωρίσετε και πώς να θεραπεύσετε

Viagra σε απευθείας σύνδεση στην Ελλάδα

Ο έρπης ζωστήρας στην Ελλάδα δεν είναι μια ασθένεια που θεωρείται θανατηφόρα, αλλά χωρίς κατάλληλη θεραπεία αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι περίπλοκη και να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ταλαιπωρία. Όμως στην Ελλάδα η θεραπεία, τα εμβόλια και η πρόληψη αυτής της πάθησης είναι διαθέσιμα σε όλη τη χώρα.

Πώς μπορώ να αρρωστήσω με τον Herpes Zoster;

Ανεμοβλογιά

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που υπέφεραν από ανεμοβλογιά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι οι πιο ευάλωτοι στο να αρρωστήσουν με τον Herpes Zoster. Ευτυχώς για μερικούς, αυτός ο ιός δεν επηρεάζει γενικά ολόκληρο τον πληθυσμό. Είναι ένας πολύ επιλεκτικός ιός ως προς τη μέση ηλικία. Η πλειονότητα των ατόμων που πάσχουν από έρπητα ζωστήρα στην Ελλάδα είναι άτομα άνω των 55 ετών. Η άμεση επαφή με άτομα με έρπητα ζωστήρα είναι η δεύτερη αιτία μόλυνσης. Δεν συνιστάται να βρίσκεστε κοντά σε ένα άτομο που πάσχει από έρπητα ζωστήρα, καθώς οι βλάβες που προκαλούνται από φαγούρα είναι πολύ μεταδοτικές. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται κάθε φυσική επαφή με μολυσμένα άτομα.

Είναι το Herpes Zoster κοινό στην Ελλάδα;

Μόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα είναι οι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες από τον Έρπη Ζόστερ. Αυτός είναι ο πληθυσμός μεταξύ 50 και 80+ ετών. Όμως όλοι δεν υπέφεραν από ανεμευλογιά όταν ήταν παιδιά. Εκτιμάται ότι μόνο το ήμισυ αυτού του πληθυσμού κινδυνεύει να αναπτύξει Herpes Zoster στο μέλλον.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα;

Το νούμερο φάρμακο για το Herpes Zoster είναι το acyclovir. Αυτό το φάρμακο είναι παγκοσμίως γνωστό ως το πιο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση αυτού του ιού. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείται το acyclovir κατά τις πρώτες τρεις ημέρες της διάγνωσής του με τον Herpes Zoster. Άλλα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη χρησιμεύουν στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τον κνησμό. Εάν έχετε ήδη λάβει το εμβόλιο σας, δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε. Το εμβόλιο είναι ένα από τα ισχυρότερα εμπόδια για την προστασία από αυτόν τον ιό. Σε οποιοδήποτε νοσοκομείο στην Ελλάδα μπορείτε να ζητήσετε το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Από το 2016, η κυβέρνηση διατηρεί ένα πλήρες αρχείο όλων των ατόμων που έχουν λάβει εμβόλια μέχρι σήμερα. Εάν δεν έχετε υποφέρει ποτέ από ανεμοβλογιά θα πρέπει να αναζητήσετε το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Δεν συνιστάται η λήψη φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται από γιατρό. Στην Ελλάδα, ο ιός συνεχίζει να επηρεάζει περισσότερα άτομα κάθε χρόνο λόγω της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με το πώς μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση του έρπητα ζωστήρα. Συνιστάται όλες οι μητέρες να εμβολιάζουν τα παιδιά τους κατά τους πρώτους 18 μήνες της γέννησης για να τα προστατεύσουν από την ανεμοβλογιά και στο μέλλον τον έρπητα ζωστήρα.

Ποιος μπορεί να υποστεί τις πιο σοβαρές περιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα;

Άτομα άνω των 70 ετών είναι τα πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη περισσότερης αντίστασης στα φάρμακα και ως εκ τούτου υποφέρουν πολύ περισσότερο πόνο. Ο ιός μπορεί να επηρεάσει άμεσα το νευρικό σύστημα και το άτομο έχει προβλήματα ανοσοποιητικού συστήματος, αυτό το σύστημα θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί σοβαρά. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να εξαπλώνονται εύκολα μέσω του αναπνευστικού συστήματος εάν βρίσκονται πολύ κοντά σε άτομα με Herpes Zoster. Οι μικροσταγόνες σιέλου αφήνουν το στόμα του μολυσμένου ατόμου και μπορούν να φτάσουν στα μάτια και στο στόμα ενός υγιούς ηλικιωμένου. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν πόνο για μήνες στην περιοχή που επηρεάζεται άμεσα από κνησμό και τραυματισμούς. Το νευρικό σύστημα θα μπορούσε να υποστεί σοβαρό τραύμα εάν το άτομο δεν θεραπεύσει τον ιό εντός των πρώτων τριών ημερών από τη διάγνωση.

Είναι δυνατόν να υποφέρετε δύο φορές από τον Έρπη Ζόστερ;

Είναι δυνατόν, αλλά είναι απίθανο. Μόλις το άτομο θεραπευτεί, είναι καλύτερο να εμβολιαστεί κατά του ιού για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση αυτής της κατάστασης. Δεν είναι απαραίτητο να συνεχίσετε να παίρνετε τη θεραπεία ως πρόληψη.

Μπορεί μια έγκυος γυναίκα να πάσχει από έρπητα ζωστήρα;

Περιπτώσεις όπου μια έγκυος γυναίκα πάσχει από έρπητα ζωστήρα είναι πολύ σπάνιες, αλλά εάν μια γυναίκα πάσχει από αυτή την ασθένεια πριν από την εγκυμοσύνη, οι επιπλοκές μπορεί να αυξηθούν. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον ιό μείνει έγκυος, οι πιθανότητες του αγέννητου παιδιού της να υποφέρει από επιπλοκές στην υγεία είναι υψηλές. Οι αναφερόμενες περιπτώσεις δείχνουν ότι το μωρό που γεννήθηκε υπέφερε από πολλαπλά αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα με το φαγητό και την ομιλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μήνυσαν.

Δημοσιεύθηκε από Μαρκέτος Αλέξανδρος

Γιατρός από την Αθήνα. Έχω τελειώσει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *